Jay Weissberg de la Variety scrie despre film: „o frumoasa lucrare de arta si povestea puternica sunt elementele cheie ale docu-animatiei Crulic – drumul spre dincolo, ce spune povestea kafkiana a unui roman arestat in Polonia si abandonat de toata lumea pana la moartea survenita in urma unei greve a foamei.” Criticii mai spun ca „lungmetrajul de animatie poetic si inovator” (Peter Hames, London BFI) „deschide o noua dimensiune pentru cinema aratandu-ne ce posibilitati infinite se afla in stare latenta aici, cum putem conecta granitele dintre filmele documentare si de fictiune, dar si intre artele spectacolului, arta video, fotografie si muzica, in dimensiuni cu totul noi.” (Oliver Père, director artistic al Festivalului de Film de la Locarno).
Stirea din presa care sta la baza filmului: pe 30 septembrie 2007, un tanar de 33 de ani, din Dorohoi, este arestat in Polonia pentru un prezumtiv furt. Se intamplase ca un judecator polonez fusese jefuit in Cracovia in urma cu aproximativ doua luni. Claudiu Crulic, zis Bobi, este luat sub arest si, in ciuda declaratiilor, si probelor ulterioare, care aratau ca, la data jafului, el nu se mai afla in capitala Poloniei, ci era in Italia, el nu este eliberat. Neavand la dispozitie nicio alta arma pentru a lupta impotriva nedreptatii, Crulic se foloseste de singura pe care o are la indemana – propriul corp – si intra in greva foamei inca din prima zi de arest. Surde la apelurile pentru ajutor lansate de Crulic din inchisoare, autoritatile romane si poloneze il lasa sa isi vada linistit de greva si incep sa se sesizeze numai dupa patru luni de la punerea sa sub arest, cand, luand nota de starea grava in care se afla, dispun medicilor sa il hraneasca cu forta. Starea lui Crulic se complica si, desi este eliberat pentru a putea fi tratat in spital, acesta moare la 16 ore dupa eliberare.
Cazul real al romanului Claudiu Crulic a provocat indignare in presa si in randurile opiniei publice. In urma tragediei, Adrian Cioroianu, Ministrul de Externe al Romaniei la vremea respectiva, a fost nevoit sa isi prezinte demisia in timp ce, in Polonia, trei doctori sunt inca judecati pentru moartea lui Crulic.
Amestecul inspirat de drama si umor al filmului este accentuat de tratarea subiectului prin intermediul tehnicilor de animatie - desen, pictura, stop-motion sau colaj - create de o echipa talentata de artisti, alcatuita din: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Roxana Bentu, Tuliu Oltean, editor Catalin Cristutiu (California Dreamin', Eu cand vreau sa fluier, fluier).
"Tratand un subiect de asemenea gravitate, nu puteam sa merg decat in extrema cealalta, adica inspre ras, ironie. Ca sa poti sa incasezi o lovitura in plex, trebuie sa fii relaxat emotional", vorbeste regizoarea Anca Damian despre gramajul drama-umor al filmului. „Cred in sentimente complexe. Sa plangi si sa razi in acelasi timp aduce o emotie mult mai puternica decat plansul singur. In plus, daca am pastra in film numai drama, asta ar face povestea insuportabila. Claudiu Crulic era din Dorohoi: moldovenii au aceasta auto-ironie adorabila care vine din intelepciune. Cum ar fi putut Claudiu sa spuna povestea daca nu cu aceasta detasare, aceasta distanta, in care face haz de necaz?”
Transformat in personaj de film, Crulic isi spune acum povestea pe ecranele internationale. Lungmetrajul Ancai Damian face parte din selectia oficiala a unor festivaluri internationale de film de prestigiu, precum cele de la: Varsovia, Pusan (Coreea de Sud), Reykjavik, Cottbus, Jihlava, CPX DOX sau Festivalul de Film BFI Londra.
Anca Damian a spus ca a asteptat trei ani momentul in care sa poata prezenta publicului filmul sau, Crulic – drumul spre dincolo, care a avut o proiectie speciala vinerea trecuta, in deschiderea Festivalului International de Film de Animatie Anim'Est, si care va avea premiera nationala in cinematografele din toata tara incepand din 21 octombrie. In fata unei sali pline si entuziaste in urma proiectiei, Anca Damian a prezentat echipa alaturi de care a lucrat la realizarea acestei animatii deja de succes. „In inceput era continut si sfarsitul, adica iesirea filmului spre public, care sa rada si sa planga”, poate in aceasta ordine, la povestea emotionanta a lui Crulic, a mai spus regizoarea la Anim'Est.
Anca Damian a semnat in 2008 regia lungmetrajului de fictiune Intalniri incrucisate, selectat de numeroase festivaluri internationale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) si Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L Caragiale si este doctor in Arte, Cinema si Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Ramanerea (1991) si Drumul cainilor (1992) si la o serie de scurtmetraje si documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul urmatorului lungmetraj produs si regizat de Anca Damian, un proiect aflat inca in lucru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu