joi, 6 octombrie 2011

5 Semne premonitorii ale cancerului de san

Cancerul de san reprezinta o patologie frecventa in randul femeilor de peste 40 de ani, insa factorii de risc la care femeile se expun pot sa apara inca de la varste tinere. 

Care sunt principalele cauze si factori de risc pentru cancerul de san?

Cancerul mamar este influentat in aparitie de o serie de factori de risc:

- factorii genetici/ereditari: se pare ca incidenta cancerului de san este mai mare in cadrul femeilor care au in familie, in special la rude de grad arpopiat – mama, bunica – caz de cancer mamar. De asemenea studiile genetice au relevat existenta unor gene care predispune femeia la cancer mamar.
- traumatisme ale sanilor;
- Biopsii repetate;
- Radioterapie sau iradierea sanului;
- dieta bogata in grasimi si saraca in fructe si legume;
- tulburarile hormonale, in special ale hormonilor sexuali. Se pare ca si anticonceptionalele orale cresc riscul cancerului de san;
- varsta inaintata de nastere a primului copil etc.

Semne premonitorii ale cancerului de san

Prezenta unui nodul in san

De cele mai multe ori cancerul mamar nu doare la depistare. Astfel cancerul de san este diagnostic la depistarea intamplatoare a unui nodul in san de catre femeie la Autopalpare sau de catre medic la un consul de rutina. Ca un nodul sa fie depistat la palpare trebuie sa aiba dimensiuni mari, de obicei peste 2 cm.
Nu toti nodulii mamari sunt cancerigeni. Marea majoritate a acestora sunt benigni. Investigatiile de specialitate pot face diagnisticul diferential si pot stabili daca respectivul nodul este sau nu cancerigen.
In tot cazul, o formatiune maligna la nivelul sanului depistata precoce are sanse foarte mari de vindecare totala.
Uneori nodulul nu apre in san, ci la nivelul axilei, de aceea autopalparea sanului trebuie sa cuprinda si axila (zona de la subrat).

Modificari ale pielii de la nivelul sanului

Pielea sanului trebuie sa fie neteda, fina, fara pigmentari sau alte modificari. Daca observati una din modificarile de mai jos se recomanda sa consultati medicul:
- pielea prezinta pigmentari;
- apare o pigmentare in jurul mamelonului – pielea devine mai maronie;
- pielea prezinta o crusta, o adancitura;
- poate lua aspectul “cojii de portocala”;
- pot sa apare zone ca o anataie la nivelul pielii sau zone rosiatice;

Modificari la nivelul mamelonului

Daca apar una din urmatoarele modificari la nivelul mamelonului este indicat sa consultati medicul specialist:

- mancarimi la nivelul mamelonului
- mamelonul este uscat si se descuamenaza;
- apar secretii la nivelul mamelonului la stoarcere sau care pateaza sutienul. Scurgerile mamelonare pot fi de orice tip: galbui, laptoase sau sanguinolente;
- mamelonul isi modifica forma;
- mamelonul retractil sau mamelonul “infundat” – daca mamelonul se infunda, se inverseaza iar aceasta caracteristica nu ati dobandit-o din nastere este obligatoriu s consultati medicul;
- schimbarea culorii mamelonului, spre exemplu devine mai pigmentat.

Asimetria sanilor

Daca observati ca unul din sani isi schimba dimensiunile – in general se mareste – suficient de mult incat asimetria celor doi sani sa devina decelabila cu ochiul liber, atunci trebuie sa consultati medicul.

Durerea de san

Chiar daca marea majoritate a cancerelor nu dor, sunt insa cateva forme care pot prezenta durere si in stadii incipiente de evolutie. Daca simtiti o durere la nivelul unui san este recomandat sa va prezentati la medic.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna tuturor.Eu sunt Madalina,am 20 de ani si sunt studenta in anul 2 la Facultatea de Stiinte Economice Craiova la sectia Economia Comertului,Turismului si Serviciilor.Sunt o persoana deschisa,imi plac calatoriile,muzica,dansul,plimbarile prin parc si nu suport minciuna si oamenii increzuti.Veti afla mai multe despre mine in timp,odata cu citirea postarilor mele.