joi, 6 octombrie 2011

13 Cauze alarmante ale caderii parului

Caderea parului reprezinta o preoblema de care foarte multe persoane se plang. Desi prima reactie a celor care sufera de caderea parului este sa apeleze la produse farmaceutice sau cosmetice adresate firului de par, totusi investigatiile medicale pot scoate la iveala o patologie care duce secundar la caderea parului si care, prin tratare, rezolva si problema inestetica. 

13 Cauze alarmante ale caderii parului

Probleme hormonale

 Foarte multe din tulburarile hormonale afecteaza si radacina firului de par. Manifestarile secundare la nivelul parului in cazul tulburarilor hormonale pot fi:
- Subtierea firului de par;

- Incetinirea cresterii parului;

- Caderea parului;

Intre tulburarile hormonale care afecteaza parul se numara cele ale grandelor suprarenale, afectiuni ale tiroidei, tulburari ale hormonilor sexuali etc. 

Infectiile si scaderea imunitatii

Starea de infectie a organismului duce la accentuarea unor procese in detrimentul altora, mai exact a “canalizarii” energiei si resurselor corporale in sensul combaterii infectiei si mai putin in sensul mentinerii unor functii cu mai putina importanta, cum ar fi cresterea parului. Astfel chiar si o banala raceala duce la caderea parului.
Scaderea imunitatii poate duce de asemenea la caderea parului, alaturi de alte manifestari specifice cauzei care au dus la scaderea imunitatii.

Alimentatia inadecvata

Alimentatia nesanatoasa, bogata in carne, oua si grasimi, dar saraca in fructe si legume proaspete, precum si in lactate duce la afectarea metabolismului si la efecte secundare printre care putem incadra si caderea parului. Astfel alimentatia incorecta, nesanatoasa, ne predispune la afectiuni ale pielii, pirderea frumusetii parului si caderea acestuia, obezitate, tulburari hormonale, tulburari de memorie, carente vitaminice, tulburari nervoase, afectiuni cardio-vasculare etc.

Carente de vitamine si minerale

Scaderea calciului din sange, dar si a magneziului sau a fierului (hipocalcemie, anemie etc.) duce la caderea parului. De asemenea usoarele carente de vitamina C, A, E, dar si vitamine din complexul B pot afecta sanatatea parului.

Boli autoimune

 Majoritatea bolilor autoimune afecteaza si parul. Astfel poliartrita reumatoida, LES (lupusul eritematos sistemic), diabetul zaharat insulino-dependent, tiroidita autoimune etc. – toate aceste afectiuni duc la caderea parului si la subtierea firului de par. 

Stresul

 Stresul este deja considerat o boala. Manifestarile acestuia sunt atat de natura organica, cat si psihica. Printre manifestarile stresului se numara si caderea parului, alaturi de oboseala, tulburari organice diverse, somnolenta sau insomnie inexplicabila, scadere sau crestere ponderala, predispozitia la infectii prin scaderea imunitatii etc.

Conditii de mediu

Conditiile de mediu si de munca va pot expune la diverse patologii. Radiatiile, poluarea ridicata, particulele poluante din aer (particule chimice, solventi, acizi etc.) pot duce la caderea parului.

Bolile foarte grave, consumtive

 Afectiunile foarte grave, consumptive, duc la apuizarea rezervelor organismului si la caderea parului, alaturi de alte manifestari specifice. In aceasta categorie intra si bolile canceroase, precum si terapia pentru acest boli – radioterapia sau terapia cu citostatice. 

Afectiunile cardiovasculare

Afectiunile din sfera cadriovasculara prezinta alaturi de alte tulburari si caderea parului. Afectarea vaselor sau a oxigenarii organismului atrage dupa sine modificari in metabolsimul tuturor organelor.

Alte boli sistemice

Unele boli d sange, afectiunile plamanilor, afectiunile renale, diabetul zaharat de tip II – toate aceste afectiuni altereaza si sanatatea parului. Caderea parului reprezinta doar una din multiplele manifestari ale acestor boli.

Varsta si factorii genetici

Odata cu inaintarea in varsta si accentuarea proceselor de senescenta organismul sufera diverse modificari, printre care si cele de la nivelul parului: albire sau reducerea pigmentului, caderea parului pana la calvitie (chelie, alopecie), subtierea firului de par si modificarea stralucirii acestua – parul devine aspru si mat.
Factorii genetici predispun de asemenea la caderea parului. Daca in familie, in special in randul rudelor de grad I exista probleme privind caderea parului, atunci acestea se pot transmite genetic. La femei se manifesta prin caderea parului si rarirea acestuia la nivel parietal, la barbati se manifesta prin aparitia “cheliei” dupa varsta de 30 de ani sau chiar mai devreme.

Socurile fizice si emotionale

 Socurile fizice, accidentele, traumatismele, precum si socurile emotioanle prezinta printre manifestari si caderea parului. Aceasta afectare a parului apare secundar cresterii nevoilor organismului, dorectionarii resurselor spre organele vitale astfel incat pielea, parul si unghiile sufera carente. Socul emotional determina un stres puternic, consumtiv, avand ecou asupra tuturor organelor. 

Afectiuni ale parului

Afectiuni proprii parului sau sclapului (infectii fungice de exemplu) duc desigur la caderea parului. Folosirea excesiva a produselor de cosmetica destinate ingrijirii/aranjarii parului pot afecta sanatatea firului de par si pot duce la degradarea acestuia.
Daca suferiti frecvent de caderea parului si acest aspect nu se amelioreaza la introducerea in alimentatie a fructelor si legumelor crude (salate si fructe consumate zilnic) este cazul sa consultati medicul, este posibil ca aceasta problema a caderii parului sa existe secundar unei afectiuni primare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna tuturor.Eu sunt Madalina,am 20 de ani si sunt studenta in anul 2 la Facultatea de Stiinte Economice Craiova la sectia Economia Comertului,Turismului si Serviciilor.Sunt o persoana deschisa,imi plac calatoriile,muzica,dansul,plimbarile prin parc si nu suport minciuna si oamenii increzuti.Veti afla mai multe despre mine in timp,odata cu citirea postarilor mele.