Cu toate ca este una dintre cele mai putin populate tari din lume, se spune ca in Groenlanda a aparut pentru prima oara viata.
O echipa de cercetatori a studiat pamantul noroios al vulcanilor din Isua, o regiune din sud-vestul Groenlandei.Ei cred ca vulcanii au erupt acum 3.8 miliarde de ani, fortand astfel anumite elemente fundamentale in formarea biomoleculelor sa se ridice la suprafata.
Anterior, s-a crezut ca primele forme de viata au aparut in gheizere - vulcani subacvatici, care "arunca" la suprafata hidrogen, metan si alte gaze - acestea creand un mediu favorabil pentru dezvoltarea biomoleculelor (ce stau la baza vietii). Insa acum, oamenii de stiinta sustin ca aceste conditii ar fi continut prea mult acid pentru aparitia moleculelor, asa ca au inceput sa caute alternative.
Cercetatorii din Laboratorul de Geologie din Lyon, Franta, au analizat depozitele de minerale ale celor mai vechi roci din lume si au descoperit serpentinitele minerale - care reprezinta cheia vietii. Conform studiilor, acestea s-au format atunci cand apa oceanelor a lovit crusta Pamantului.
Oamenii de stiinta mai spun ca mediul din Groenlanda era bogat in carbonati, nu continea prea mult acid si avea temperaturi cuprinse intre 100 si 300 de grade Celsius. Toate acestea reprezentau climatul perfect pentru ca moleculele proteice sa se dezvolte in organisme unicelulare.
Aceste organisme sunt cele mai simple forme de viata care, in decursul a milioane de ani, au evoluat in organisme pluricelulare, iar apoi in pasari, mamifere si oameni.
"Vulcanii noroiosi din Isua reprezinta un mediu favorabil pentru aparitia celei mai primitive forme de viata terestra", a declarat coordonatorul studiului, Marie-Laure Pons.
Sursa postarii: http://www.a1.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu