miercuri, 7 decembrie 2011

Care este diferenta dintre logodna si concubinaj?

Care este diferenta dintre logodna si concubinaj?Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod civil, au devenite aplicabile o serie de dispozitii legale referitoare la logodna si casatorie.
Pana la data de 1 octombrie 2011, diferenta dintre concubinaj si logodna nu exista din punct de vedere legal, fapt contrar din punctul de vedere al religiei. Insa, chiar si dupa 1 octombrie, ne intrebam, care este diferenta dintre logodna si concubinaj?
In primul rand, se poate sustine ca logodna implica concubinajul, insa nu si invers (cel putin la un nivel teoretic). Prin urmare, este de la sine inteles ca doi logodnici se bucura unul de celalalt zilnic si isi impart astfel toate trairile (sau cat le permite timpul), ca urmare a legaturii mai puternice create prin logodna (si implicit a dorintei de a se casatori). Insa, doi concubini, nu sunt neaparat logodnici, chiar daca pentru multe persoane, concubinajul a fost pasul premergator casatoriei.
In cel de-al doilea rand, logodna reprezinta un legamant, in timp ce concubinajul reprezinta doar o convietuire. Prin urmare, logodna ar avea o insemnatate mai mare, inclusiv in societate (formularea "dansa este logodnica mea" are o nuanta mult mai puternica decat "dansa este concubina mea", sau mai rau, "cu dansa stau in concubinaj"). Insa, pana la urma ambele reprezinta practic acelasi lucru: impartasirea oricarui moment din viata celor ce formeaza un cuplu.

i totusi, care este diferenta intre logodna si concubinaj?


Noul Cod civil prevede aceasta diferenta in articolul 266 si anume ca logodna reprezinta practic o promisiune reciproca, in sensul in care el promite sa se casatoreasca cu ea, iar ea promite sa se casatoreasca cu el (sau viceversa). Prin urmare, diferenta dintre cele doua (diferenta perceputa in acelasi sens demult in societate), ar reprezenta practic obligarea partilor la a se casatori. Pe de cealalta parte, concubinii nu-si promit nimic, sau chiar daca isi promit, nu sunt sanctionati legal daca nu-si duc la indeplinire promisiunea de a se casatori.
Ca atare, daca doua persoane se logodesc, iar una dintre ele nu mai doreste in mod abuziv sa se casatoreasca ulterior, aceasta ultima persoana poate fi obligata la plata unor despagubiri. In schimb, daca concubinul(a) paraseste abuziv locuinta comuna, nu poate fi tras(a) la raspundere intrucat Noul Cod civil nu a reglementat concubinajul.
Din punct de vedere legal, concubinajul nu exista ca institutie de drept, ea bazandu-se pe reguli neprevazute de lege (obiceiuri de cele multe ori). Insa, nu acelasi lucru se poate sustine despre logodna, unde incepand cu 1 octombrie 2011, putem discuta de o institutie de drept, cu reglemetari speciale care nasc anumite drepturi si obligatii.
Sursa postarii: http://www.kudika.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna tuturor.Eu sunt Madalina,am 20 de ani si sunt studenta in anul 2 la Facultatea de Stiinte Economice Craiova la sectia Economia Comertului,Turismului si Serviciilor.Sunt o persoana deschisa,imi plac calatoriile,muzica,dansul,plimbarile prin parc si nu suport minciuna si oamenii increzuti.Veti afla mai multe despre mine in timp,odata cu citirea postarilor mele.